Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Bucuria sărbătorilor de Paşti

Cu toate că sunt plecată demult de pe meleagurile ce-mi scaldă mintea, nu pot uita întâmplări, oameni şi fapte. Am norocul de a fi din acelaşi loc cu soţul meu. Venim amândoi cu o “zestre” de la părinţi şi locuri la fel. Nu a trebuit să schimbăm nimic.

Doar să respectăm ce am auzit şi ce am învăţat de la înaintaşii noştri. Şi sperăm că am transmis acest simţământ şi copiilor noştri. Dar să-mi mai amintesc cum era atunci când eram noi copii în timpul sărbătorilor de paşti la Râu Alb.

Toţi oamenii începeau cam din februarie să cureţe pomii, şi să le dea o formă, o coroană frumoasă. Prin martie începeau să cureţe grădinile, să le grebleze de frunzele uscate, să le adune în grămezi şi să le dea foc. Fumul avea rolul de a alunga spiritele rele, iarna grea, să afume omizile şi să le omoare. Apoi începeau cu casele. Luau bulgări de var pe care le stingeau în apă, şi începeau văruitul caselor şi pe din afară şi pe dinauntru. Cu varul rămas spoiau tulpinile pomilor, cu scopul de a alunga insectele şi de a nu le lăsa să urce în copac. Iarna făceau perii, bidinele şi pămătufuri din păr de porc, pentru a le avea primăvara la primenitul casei. Se scoteau macaturile la aerisit, preşurile, peretarele şi velinţele la scuturat, pernele şi tot ce era de curăţat şi de aerisit în casă, inclusiv blidele pentru mâncare, pentru că începea postul. Cei care nu aveau podea în casă făceau un amestec de pământ galben, balegă de cal şi paie tocate mărunt, turnau apă şi cu această compoziţie lipeau pe jos.

Când curtea şi casa erau primenite era rândul familiei să-şi cumpere haine noi ce erau îmbrăcate în ziua de paşti la biserică. Ne întrebam unii pe alţii “tu cu ce te-ai înnoit?”. Înnoieşte-te, înnoieşte-te – noule Ierusalime, că a venit lumină mare”, este un cântec vesel cu mesaj, ce se cântă de paşti în biserică. Dar pentru noi era bucuria întâlnirii de la biserică, unde dădeam un ou roşu, şi ne împărtăşeam, după care luam paşte, şi mergeam toată familia la “poporul” din cimitir, fiecare la mormântul celor dragi. Acolo ciocneam ouă roşii, mâncam peşte şi cozonac, şi depănam amintiri petrecute cu cei dispăruţi. Cojile de ouă le lăsam de cele mai multe ori pe morminte şi coloram cimitirul.

Am uitat să spun că la ieşirea din biserică după ce luam lumină primeam câte un covrig şi un pahar de vin. Noi, copiii mai mult covrigii, iar oamenii mari mai mult vinul. Lumina luată de la biserică o duceam acasă, şi trebuia să o protejăm bine, sa nu se stingă până acasă. Aici ne spălam pe mâini într-un vas cu apă în care era un ou roşu şi un ban de argint. Avea rolul de protecţie pe durata întregului an. Fac acest lucru şi acum după atâţia ani. Apoi mâncam pască făcută de mama, din nou ciocneam ouă roşii după un ritual.

Cel care ţine oul deasupra dă în oul celui care-l ţine dedesupt, şi zice “Hristos a-nviat”. Celălalt răspunde cu “adevărat a-nviat”. Exista un joc; cel care spărgea oul celuilalt, i-l lua, şi aşa putea strânge multe ouă. Se considera cel mai tare, puternic. Dar cei mai fericiţi eram noi copiii, pentru că în locul în care acum este primăria, exista un scrânciob mare de lemn, al familiei Necula, şi ne dădeam în el, ghici pe ce?… pe un ou roşu.

Aşa era modul de plată. Pentru că aşa puteau să se dea toţi copiii. Era muzică, veselie, frumuseţe, haine noi, copii, oameni mulţi, gălăgie.

Era bucuria unor clipe petrecute la ţară, vazute prin ochii unui copil.

                                                            Gabriela Popa (Ţâncu)

Comentarii

Comentarii

One Response to Bucuria sărbătorilor de Paşti

  1. ps spune:

    Foarte frumos ceea ce ati scris,Felicitari!.Pacat ca putini isi mai fac timp liber sa si..citesca acest site,cam saracacios ce-i drept.Pot spune ca mi-ati rascolit frumoasele amintiri ..din copilarie,timpuri in care ,noi copii,ne pregateam pentru Sfintele Sarbatori de Paste cu mult timp inainte.Tin minte ca mergeam sa culegem flori,indeosebi floarea pastelui,si se spunea ca daca o vezi rupta vei plange in ziua de paste.Aveam acest sentiment ..de frica plansului in acea zi,dar erau zile in care chiar daca aceasta floare o culegeam,tot plangeam,si plangeam chiar atunci cand un alt copil sau chiar unul din parinti, cu un ou rosu mai ….tare il spargea pe/ al meu,atunci cand ciocneam oulele rosii si ziceam Hristos a/nviat.Tin minte,copil fiind,ca in saptamana mare posteam .Mama ne pregatea ciorba de fasole,de prune,etc…,iar dimineata mancam gem pe paine sau,de cele mai multe ori,gem cu mamaliga atunci cand ramaneam fara paine si…era cam des acest lucru,dar pot spune ca ..mult mai sanatos decat in zilele actuale in care chiar nu stim ceea ce mancam.In noaptea de Inviere mergeam la sf.Biserica cu parintii si bunica.Eu stateam alaturi de bunica mea(Dumnezeu s-o ierte),ascultam slujba cu mare atentie,iar cand vorbeam un pic mai tare, bunicuta imi facea observatie ca suntem in Biserica,nu pe stadionul de fotbal.Ce …timpuri ,ce sarbatori,parca, banuiesc ca nu gresesc,mult mai linistite si mult mai…bogate in …bucurii.

    ps:
    Daca ar fi mult mai multe postari cu reportaje si trairi..pe viu,sa spun asa,sunt sigur ca s-ar scrie si comentarii.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: