Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

Replica în favoarea primarului din Pietrari, Neacșu Gheorghe : CJ Dâmbovița “Primăria Pietrari are conturile blocate încă din luna mai 2016 și nu se poate angaja să întocmească proiecte europene”

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița încearcă să vină cât mai mult în sprijinul locuitorilor acestui județ, inclusiv printr-o colaborare strânsă cu aleșii locali. Tocmai de aceea, consider că este corect ca, atunci când More »

 

Adevarul de Târgoviste – Bucurie mare pe pomicultorii de la Bărbuleţu din Dâmboviţa, unde recolta de prune este una record: „Fântânile au secat, dar avem ţuică din plin”

În ciuda secetei, producţia de prune de pe Valea Dâmboviţei, unul dintre cele mai renumite bazine pomicole din ţară, este una record. În zonă nu a mai plouat de aproape trei luni, însă fructele şi-au luat destulă apă în primăvară, cât să reziste până la recoltat. Căldura puternică a făcut ca prunele să se umple de zaharuri indispensabile unei ţuici de calitate. Producătorii îşi freacă mâinile de bucurie.
“Producţia din 2015 este şi de cinci ori mai bună decât în anii trecuţi. Anul trecut am recoltat, în medie, aproximativ 100 de kilograme de pe un pom rodnic. Acum am scos şi 500 de kilograme de pe un singur pom”, spune Elena Iacobescu, din comuna Bărbuleţu. “Fântânile au secat, dar avem ţuică din plin” Seceta a trecut, parcă, neobservată în livezile cu pruni din comuna Bărbuleţu. Pământul s-a crăpat, fântânile au secat, însă producătării au un motiv de bucurie în această toamnă: ţuica de prune va bate orice record. Asta, în ciuda faptului că recoltat a început mai devreme la anumite soiuri.

Recoltatul a început mai devreme din cauza secetei “Recoltatul a început mai devreme la soiurile gălbior şi tuleu gras. Avem o producţie mult peste aşteptările noastre. Randamentul prunelor pe secetă, mă refer la randamentul la ţuică, este mai mare datorită zaharurilor care se strâng pe timp de secetă în fruct. Oamenii sunt foarte gospodari şi sunt acum răsplătiţi. Cele mai cultivate soiuri în Bărbuleţu sun Băligos, Gălbior, Grasu Românesc, Tuleu, Anaspet, Stanley şi Văratec”, ne-a spus primarul Marian Alexe.

Cu toate acestea, prunii mai au nevoie de câteva zile de ploi pentru a da rodul pentru anul viitor.

“E primul cules în grădină. Suntem în toi cu recoltat. O să fie ţuică să ne turnăm şi în cap. Au secat fântânile, dar vom avea ţuică bună, de calitate. Aşa ne vom mai scoate şi din cheltuieli. Mai mult am cheltuit cu merii, dar cu prunii stăm bine”, ne-a spus Verica Bibescu. Producţie bună a mai fost şi în 2012, însă doi ani la rând grindina i-au aadus aproape în sapă de lemn pe săteni. “O comparaţie cu anul trecut? Mult mai bună. Cel puţin de 5 ori. Folosind ca unitate de suprafaţă hectarul, cu un număr de 500 de pomi la hectar, avem 50-60 de kilograme, avem zeci de tone de prune.

În unele grădini, chiar a fost o supraproducţie cum nu a mai fost de ani mulţi, în special prune de industrializare, de ţuică”, spune un alt producător. Anul acesta s-a dovedit unul dezastruos pentru producătorii de mere, care acum, peste 80% din producţie o vor vine la industrie. Merii au dat rod bun, dar merele nu au crescut din cauza lipsei ploilor

Citeste mai mult: adev.ro/ntnb36

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: