Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Ce este Focul lui Sumedru ? Traditii si obiceiuri pe valea Râului Alb

Povestiti-ne despre Focul lui Sumedru in satul in care locuiti! Trimiteti-ne imagini sau videolclipuri ! Contactati-ne !

Sărbătoarea care are origini precreştine marchează începutul sezonului rece şi are rolul de a-i atrage pe protectorii culturilor. Flăcăii satului încing focuri şi dansează în jurul lor. Femeile împart covrigi, nuci şi mere, semn al abundenţei. Dâmboviţenii din mai multe comune vor aprinde în această seară, Focul lui Sumedru. Râu Alb,  Bărbuleţu, Pietrari, Manga sunt câteva zone în care tinerii şi bătrânii se strâng pentru a sărbătorii încheierea anului agricol.

“Este un ceremonial de toamnă care simbolizează înnoirea timpului calendaristic şi alungarea spiritelor rele. Este un eveniment prin care se marchează încheierea anului agricol. Există şi o competiţie între străzi, care are focul cel mai frumos”, spune Marian Alexe, primar în comuna Bărbuleţu.

Timp de două săptămâni, cete de copii merg pe câmp şi strâng mărăcini pentru a face cel mai frumos foc. “ Este ceva mitic. De la vârsta de 7-8 ani, ţin minte că mergeam cu cei mari să aducem mărăcini. Cine nu aducea primea ca drept răsplată o strigare: « Covrigei căpătaţi fără mărăcini căraţi»", spune Alina, o tânără din Bărbuleţu.

 În fiecare an, în noaptea de 25-26 octombrie toată suflarea satului Bărbuleţu se adună la ceremonial. După aprinderea focului bătrânii prevestesc iarna. “Ştim cum va fi iarna după ce se aprinde focul. În funcţie de direcţia flăcării, stabilim cum va fi iarna care vine, dar şi cum va fi recolta de anul viitor”, spune o bătrână, de 78 de ani, din Bărbuleţu.

Se împart covrigi şi se bea ţuică

Femeile din sat aduc mere, covrigi sau dulciuri pentru cei mici iar bărbaţii aduc ţuică pentru a petrece lângă foc. ”Noi dăm covrigi copiiilor iar bărbaţii se strâng la un pahar de ţuică. Vin chiar şi oameni de la oraş să se bucure împreună cu noi de această tradiţie, transmisă din generaţie în generaţie”, spune Maria, localnică în Bărbuleţu.
Zeci de glasuri de copii strigă în acelaşi timp: ”Hai la Focul lui Sumedru”.
Arhiva VIDEO din anii trecuti:

Cerul a fost luminat, noaptea trecută, în localitatea dâmboviţeană Bărbuleţu, de “Focul lui Sumedru”, sărbătoare prilejuită de ziua Sfântului Dumitru. Sărbătoarea are loc în fiecare an în noaptea de 25 spre 26 octombrie iar rădăcinile acestui obicei sunt precreştine şi se regăsesc în celebrarea morţii şi a renaşterii. Oamenii au ieşit pe la porţi, iar ulterior, s-au adunat pe dealuri pentru a sărbatori cum se cuvine Sfântul Dumitru, sărind peste foc.

“Hai la focul lui Sumedru, c-a mâncat căţeaua iedul, măăă…şi-a mai rămas un hartan şi l-am dat la un ţigan, şi-a mai rămas o frimitură şi am băgat-o în căciulă…”, sunt câteva din versurile strigate de copiii din sat, imediat după ce au aprins focul.

Obicei moştenit de sute de ani

Bătrânii satului îşi aduc aminte că s-au născut cu acest obicei, iar fiecare copil trebuie să ia parte la acest ritual. “Acest obicei, cu focul, l-am pomenit de când eram copilaş mic. Înainte se făceau nişte colindiţe împletite din făină neagră. Se făceau petreceri mari, se cânta cu acordeonul, se făcea friptură, o oală cu ţuică fiartă”, ne-a povestit Napoleon Cornoiu, un bătrân al satului.

Calendarul pastoral al oierilor români este împărţit în două anotimpuri: iarna, patronată de Sumedru sau Simedru, reprezentare mitica, ce desfrunzeşte codrul şi vara, patronată de fratele acestuia, Sangiorz, care înfrunzeşte codrul.

Toamna târziu, oierii din Bîrbuleţu, celebrează moartea şi renaşterea lui Sumedru, zeu de origine indo-europeană, care a preluat numele şi data de celebrare ale Sfantului Mare Mucenic Dimitrie.

“Această sărbătoare semnifică strânsul recoltelor. Se spune că cu cât se va înălţa de sus focul, atât de rea o să fie iarna aceasta, dar şi anul viitor va fi mai bogat. Mă mândresc cu faptul că am o comunitate harnică”, a declarat marian Alexe, primarul comunei Bărbuleţu.

Semnificaţia focului

Semnificaţia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al morţii şi renaşterii anuale a unei divinităţi, un ceremonial ce cuprinde moartea violentă a zeului îmbătrânit la sfârsit de an prin tăierea unui arbore din pădure, urmată imediat de renaşterea acestuia prin incinerarea trupului neînsufleţit în noaptea de 25 spre 26 octombrie. Focul are aici rol purificator şi regenerator. Cenuşa, cărbunii aprinşi şi alte resturi din rugul funerar, sunt luate de săteni pentru a fertiliza grădinile şi livezile. Pomenirile precum şi rugurile aprinse, alături de veghea rituală, trimit la un ceremonial ce are în vedere câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru a asigura în anul cel vine, recolte la fel de bune.

Comentarii

Comentarii

2 Responses to Ce este Focul lui Sumedru ? Traditii si obiceiuri pe valea Râului Alb

 1. petre spune:

  Frumos comentariu,dar ce anume ati vrea sa stiti cu privire la Focul lui Sumedru?
  De ce nu v-ar interesa ca oamenii sa comenteze de ex.cum si prin ce mijloace unii din alesii nostri au ajun in fruntea unor comunitati.Nu vreau sa dau exemple pentru ca cei care vor citi asi vor da seama despre cine este vorba.La ultimile alegeri locale s-au organizat excursii ,numeroase dealfel cu multii banii cheltuiti bineanteles din buget propriu ,s-au dat cate cincizeci de lei noi la fiecare cetatean care a votat cu …..bineanteles respectivu care tot din buget propriu a platit.Multi chiar foarte multii banii.
  Acum ,abia acum,stau (stam) si ma gandesc,oare acesti “saracuti” edili care au aplicat aceasta schema,si-au recuperat banii?

  este o intrebare!

 2. D-le Petre,

  Am dori sa stim mai multe despre evnimentele intamplate la ultimele alegeri.

  De unde stiti despre aceste excursii electorale ?

  Scrieti-ne mai multe va rugam.

  redactia

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: