Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Ignat: povestea porcului tăiat

Doar o parte din ritualul tăierii porcului se mai păstrează; chiar şi Ignatul se mută după weekend: acum, a fost „devansat“ cu două zile. Gospodarii au început deja să taie porcii pe care i-au crescut tot anul, pentru a avea timp să pregătească pe-ndelete bucatele de Crăciun.

Ieri, dis-de-dimineaţă, bărbaţii din familia Grigoroiu, din localitatea Tomşani, Vâlcea, au pregătit patul special pe care au urcat porcul, l-au pârlit şi apoi, l‑au perpelit bine.

„Cel care taie porcul trebuie să aibă mâna bună pentru ca animalul să nu sufere. El trebuie să îşi facă semnul crucii şi să se ungă cu sângele groşteiului pentru a fi rumen şi sănătos peste an", a povestit Cătălin Grigoroiu, cel care se ocupă de sacrificarea porcului în gospodăria sa.

Tămâia, înlocuită cu butelia

În unele sate se obişnuieşte ca porcul să se afume bine cu tămâie ca diavolul să fugă departe. „Acum totul se face mai modern şi ne folosim de o butelie. Treaba merge mult mai repede. Pe vremuri, îmbrăcam porcul în paie şi îl perpeleam câteva ore bune până îl coceam. Acum, după ce îl coacem bine, îl curăţăm şi îl spălăm cu apă călduţă", spune nea Mitică, un gospodar mai în vârstă.

„Grăsunul" nu se tranşează decât după ce i se crestează pe cap o cruce, iar copiilor li se oferă bucăţele de ureche ori chiar din coada porcului. În localităţile vâlcene de la poalele Munţilor Căpăţânii se obişnuieşte ca, de tăiatul porcului, bărbaţii să se cinstească pe parcursul zilei cu ţuică veche de prună, fiartă cu piper. Femeile pregătesc pomana porcului din carne proaspătă, prăjită la ceaun, pe care o servesc cu mămăliguţă caldă.

În Vâlcea, majoritatea proprietarilor de porci au folosit metoda tradiţională pentru sacrificarea acestora. „Metodele tradiţionale nu sunt ilegale, iar asomarea nu este obligatorie", a declarat Florinel Constantinescu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea.

O sărbătoare păgână cu ritualuri străvechi

Gospodarii crestează capul porcului pentru a-i elibera sufletul  Foto: Mihai CiobanuZiua de Ignat, destinată tăierii porcului, este încă respectată în multe sate din ţară. Tradiţiile însă nu se mai ţin ca pe vremea bunicilor.

Ignatul, sărbătorit la 20 decembrie, reprezintă data în care strămoşii îşi sacrificau porcii şi-i dădeau ofrandă divinităţii solare. Zeul Soarelui, Ignat, era astfel ajutat în preajma celei mai scurte zile a anului, solstiţiul de iarnă, pentru a putea lupta cu întunericul. Tăiatul şi pârlitul porcului amintesc de jertfele aduse zeilor din Antichitate.

Potrivit tradiţiei, ziua de Ignat trebuie folosită doar pentru a tăia şi pârli porcul. Cei care muncesc în acestă zi sunt pedepsiţi. Perechea lui Ignat, Inatoarea, le torturează şi opăreşte cu apă clocotită pe femeile care lucrează în ziua de Ignat, potrivit tradiţiei populare. Cei care muncesc totuşi în această zi trebuie să se apuce de lucru abia după ce au văzut sânge de porc. Sărbătoarea păgână corespunde uneia creştine, din calendarul ortodox, Sfântul Ignatie Teoforul.

Se spune că în noaptea din ajunul Ignatului, porcul îşi visează cuţitul, iar înainte de tăiere porcul amuţeşte câteva ore ca şi cum îşi simte sfârşitul. Gospodarii numesc acestă perioadă „tăcerea porcului". Asomarea modernă porcului are şi o variantă populară – în unele zone porcul se anesteziază cu ţuică.

Tăierea porcului este asociată cu un ritual care s-a transmis din generaţii în generaţii şi care era menit să asigure sănătatea gazdei în anul care urma şi să alunge spiritele rele. Se spune că, la tăierea porcului, nu trebuie să asiste oameni miloşi, pentru că atunci animalul moare mai greu, iar carnea nu va fi bună. Mai mult, pe porcul tăiat se aşază cel mai tânăr copil din familie, pentru că doar aşa nu i se alterează carnea.

Tot potrivit tradiţiei, pentru a se asigura că porcul din anul viitor va fi bun, gospodinele înmoaie în sânge un smoc de păr din coada animalului şi îl pun la păstrare. Un alt obicei este tăietura în cruce pe frunte sau la ceafă, presărată cu sare ca să iasă sufletul porcului din cap. În funcţie de inima şi de splina animalului, gazdele îşi dau seama dacă anul viitor va fi unul bun.  Dacă în inimă este mult sânge închegat înseamnă că stăpânul porcului va avea noroc la bani, iar dacă splina are o parte umflată spre coadă, iarna va fi grea spre sfârşitul ei.

Românii sacrifică de Crăciun trei milioane de porci

Porcul nu lipseşte de pe masa de Crăciun a românilor nici în acest an. Fie că aleg să îl crească în gospodărie, timp de un an, fie că îl cumpără cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, românii preferă să‑şi sacrifice singuri porcii, în gospodărie. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitar‑Veterinare (ANSVSA), aproximativ trei milioane de porci îşi vor găsi anul acesta sfârşitul înainte de Crăciun, numai în gospodării.

O variantă la care au apelat din ce în ce mai mulţi români a fost anul acesta cumpărarea porcului cu câteva săptămâni înainte, însă chiar şi în această situaţie nu au renunţat la tradiţia sacrificării animalului. În România sunt crescuţi peste cinci milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei. Dintre aceştia, aproape 1,4 milioane de porci sunt crescuţi în exploataţii profesionale, iar diferenţa în gospodăriile populaţiei.

Controlul la veterinar

ANSVSA le recomandă celor care deţin şi cresc porci pentru consum în gospodăria proprie să solicite asistenţă veterinară înainte de sacrificarea tradiţională şi să efectueze examenul trichineloscopic. La oraşe, examinarea cărnii pentru a identifica infectarea cu trichineloză a devenit o regulă pentru gospodari, însă la sate nu toţi respectă legislaţia, susţin reprezentanţi ai ANSVSA.

Produse din supermarket

O soluţie pentru românii care au renunţat la tradiţii o reprezintă cumpărarea produselor preparate din magazine. „Pe masa de Crăciun nu vor lipsi cărnaţii, toba şi friptura, chiar dacă nu avem porc", spune Rodica Ilie, o gospodină de 55 de ani din Bucureşti. Acesta va cumpăra din supermarket şi din piaţă produse tradiţionale, deja preparate. La această variantă apelează mai ales familiile tinere, de la oraş, dar şi cuplurile fără copii.

Cum se prepară cârnaţii

Gheorghe Sabău, maistru-bucătar la Colegiul Tehnic „Transilvania" din Baia Mare crede că sarea, piperul, boiaua şi usturoiul sunt ingredientele care dau gustul cârnaţilor. Membrana în care este introdusă carnea trebuie ţinută câteva minute în apă caldă.

"E foarte important ca grosimea cârnatului să fie de 25-35 de milimetri. Aşa trebuie să arate un cârnat adevărat de casă", spune maistrul. După ce sunt gata, cârnaţii sunt puşi pe un lemn, afară şi ţinuţi cel puţin 24 de ore pentru ca apa adunată în carne să se poată scurge.

„Dacă vreţi să simţiţi gustul adevărat al cârnaţilor de Maramureş, atunci, afumarea lor trebuie făcută neapărat la rece, şi nu la cald, pentru ca gustul şi consistenţa să fie ca la carte", explică Gheorghe Sabău. ; Anca Popescu

Începe goana după carnea din galantare

Dacă până zilele trecute comercianţii se plângeau de vânzări scăzute, în weekend românii au început să ia cu asalt pieţele pentru a-şi face cumpărăturile de Crăciun. Potrivit comercianţilor, preţurile nu au crescut cu mult faţă de anul trecut. Aceştia se aşteaptă ca zilele următoare, până miercuri, să se înregistreze un vârf de clienţi.

Vânzări cu 40% mai mici

Cu toate acestea, zile trecute, comercianţii de la carmangerii se plângeau că au vânzări cu 40% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Avem mulţi vizitatori şi puţini cumpărători. Oamenii iau la rând toate galantarele şi se opresc acolo unde marfa este mai ieftină. Pe de-o parte este de înţeles. Nu mai sunt bani", spunea Cornelia Popa, o comerciantă dintr-o piaţă din Bacău.

Majoritatea băcăuanilor treceau prin hala de carne mai mult pentru a afla preţurile decât pentru a-şi face provizii pentru masa festivă de Sărbători. Mulţi dintre ei spuneau că aşteaptă până în zilele mai apropiate de Crăciun în speranţa că produsele din carne se vor ieftini. „Ne uităm, căutăm preţurile cele mai mici şi luăm şi noi atât cât ne permitem. De trei zile vin la piaţă cu gândul că se mai ieftinesc", spune Olga Budău, o băcăuancă.

Cumpără cel mult trei kilograme de carne

Dacă se hotărăsc să cumpere, cantităţile sunt mici, cât să nu treacă Sărbătorile fără o tochitură pe masă. „Ne aşteptam ca măcar acum, în luna decembrie, să vindem şi noi ceva mai bine, dar de unde? Cei mai mulţi cumpără carne tocată pentru sarmale. Este mai ieftină şi mai spornică. Pentru friptură iau cel mult trei kilograme", explică Doina Ţugui, o altă vânzătoare. ; Geta Panaite

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: