Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

Replica în favoarea primarului din Pietrari, Neacșu Gheorghe : CJ Dâmbovița “Primăria Pietrari are conturile blocate încă din luna mai 2016 și nu se poate angaja să întocmească proiecte europene”

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița încearcă să vină cât mai mult în sprijinul locuitorilor acestui județ, inclusiv printr-o colaborare strânsă cu aleșii locali. Tocmai de aceea, consider că este corect ca, atunci când More »

 

Inspectorul Pică de la primaria Barbuletu şi ciobăneştii româneşti mioritici “de Leaota”

Barbuletu : Romeo Pică a câştigat cu ciobăneştii săi numeroase concursuri

Pasiunea pentru câini s-a înfiripat în sufletul lui Romeo Pică dinainte să împlinească 2 ani. Inspectorul de urbanism Romeo Pică, funcţionar public la Primăria Bărbuleţu, este cel mai important crescător de câini din Dâmboviţa şi câştigător a numeroase concursuri.

Ne-a spus cu mâna pe inimă că-şi aminteşte de parcă a fost ieri cum a învăţat să meargă înfigând zdravăm mâinile în blana câinelui mare şi alb pe care părinţii săi îl aveau în curte, la Bărbuleţu. Povestea pare greu de crezut – cum să ai amintiri de la o vârstă atât de fragedă, însă după ce-l asculţi cu cât patos vorbeşte despre ciobăneştii româneşti mioritici şi cum i-au schimbat aceştia viaţa, ai putea jura că ai fost martorul acelor vremuri…

Regretă că nu a urmat Facultatea de Medicină Veterinară

“Mama fiind educatoare în comună,  la 3 ani, m-a luat la grădiniţă. După prima pauză, am venit în clasă cu un căţel în braţe. Cam aşa am început eu să cresc câini… Tata avea în curte un ciobănesc german, Fabian. Nu-mi plăcea că era blând şi prietenos cu străinii, aşa că aduceam acasă căţei ciobăneşti (carpatini, corbi), cum erau ei în zona noastră, la ciobani, destul de mari, cu osatură puternică, bot gros, cap mare, buni de pază”, ne povesteşte Romeo Pică. Influenţat de părinţi, a renunţat la visul său de a deveni medic veterinar şi a ales să urmeze Facultatea de Ingineria Mediului şi să profeseze ca inspector de Urbanism la Primăria Bărbuleţu. Cu vreo 10 ani în urmă, soarta l-a purtat pe Romeo Pică în curtea unui crescător de câini ciobăneşti româneşti mioritici şi s-a pornit în sufletul său un mecanism care nu a mai putut fi oprit.

“Impresionat de frumuseţea mioriticilor, am cumpărat pe loc un pui. Era mascul. La scurt timp, am luat şi o femelă. Am văzut că aceşti câini se apropie cel mai mult de pretenţiile mele şi m-am hotărât să formez o linie care să semene cu ciobăneştii care au existat cu ani în urmă în munţii noştri”, ne mărturiseşte Romeo Pică. Mai mult, şi-a molipsit şi familia, care-i stă acum alături şi îl sprijină zi de zi să-şi hrănească pasiunea.

”Când a adus primul căţel acasă, m-am bucurat. Când a venit şi cu cel de-al doilea, am început să-mi fac griji cum ne vom descurca cu ei. Acum îi îndrăgesc ca pe copii. Când vin de la grădiniţă, asta este prima mea grijă. Să merg la câini, să le fac curăţenie şi să le dau de mâncare”, spune Elena Pică. 

Câştigător în competiţiile de gen

Dâmboviţeanul se poate mândri acum că este deţinătorul “Canisei de Leaota”, recunoscută în toată România. A câştigat numeroase premii în concursurile de gen care se organizează în ţară. Soţia şi fiul lor de 11 ani îl ajută să-i prezinte în expoziţii. “Am câini foarte puternici, foarte bine îmbrăcaţi, de talie mare, cu un caracter puternic (curajoşi, buni de pază, prietenoşi cu noi, dar în niciun caz cu străinii), de culoare alb cu pete negre sau alb cu pete gri închis şi cu lătrătură puternică. Nădăjduiesc să scot pui din ce în ce mai buni, iar cei care se hotărăsc să-şi ia câini din «Canisa de Leaota» să fie mulţumiţi, să-i iubească şi să-i promoveze, pentru ca «Ciobăneştii româneşti mioritici» sunt un bun naţional al nostru, pe care alţii nu-l au”, ne îndeamnă crescătorul de la Bărbuleţu, care a vândut pui chiar şi dincolo de graniţele României.

Caraiman este primul ciobănesc românesc mioritic cu sufixul ”De Leaota”, echivalentul mărcii înregistrate din alte domenii. Nu a împlinit 9 luni, însă promite că va fi un exemplar care-şi va depăşi celebrul tată, pe Remeş, cu care Romeo Pică a câştigat zeci de premii. ”Deja are 84 de centimetri la greabăm şi a depăşit 80 de kilograme”, ne spune mândru Romeo Pică.

Inspectorul Pică şi ciobăneştii româneşti mioritici "de Leaota"

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: