Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Merele de Voineşti, pe mâna speculanţilor

Spre disperarea producătorilor dâmboviţeni care de ani întregi se plâng de lipsa de desfacere,

“În pieţe e corupţie. O mafie organizată. Ne ducem în piaţă, ne preiau intermediarii şi ne obligă să dăm fructele la preţul stabilit de ei!” ❚ “Producătorii autentici nu mai au loc în pieţe. La vârf nu se iau măsuri, noi nu avem putere” ❚ Aşa strigă supăraţi pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei, care se chinuie de ani întregi cu aceleaşi probleme: lipsa desfacerii şi concurenţa neloială a importurilor ❚ De altfel, anul acesta, în primele 7 luni, România a importat 259.107 tone de fructe în valoare de 118,7 milioane de euro, sumă de zece ori mai mare comparativ cu exporturile, care abia au atins 11,5 milioane de euro

Nu au unde să-şi vândă fructele şi sunt nevoiţi să le dea pe nimic speculanţilor! Lipsa desfacerii rămâne în continuare principala problemă a producătorilor de mere de pe Valea Dâmboviţei, unul dintre cele mai renumite bazine pomicole din ţară. Totodată, concurenţa neloială făcută de fructele din import face ca merele româneşti să nu-şi găsească locul în marile magazine.

 

Ultimele cifre dezvăluite de reprezentanţii producătorilor de fructe şi legume arată că valoarea importurilor din primele şapte luni ale anului este de zece ori mai mare decât cea a exporturilor. Pomicultorii din Voineşti, patria renumitelor soiuri Golden, Deliciosul de Voineşti, Frumosul de Voineşti sau Florina, se plâng că cei mai mulţi dintre ei au fost nevoiţi să-şi vândă pe nimic merele negustorilor, pentru că nu au unde în altă parte să-şi valorifice producţia.

În marile magazine se aduc mere din afară şi, deocamdată, nimeni nu se ocupă să se pună la punct lucrurile astea. În primul rând trebuie să elimine corupţia din pieţe, acolo e o mafie organizată. De ani întregi, problema desfacerii e cea mai groaznică. Vindem merele pe la porţi, la angro, la speculanţi, la cine o veni… pentru că altfel nu ne descurcăm. Ne ducem în piaţă, ne preiau intermediarii şi ne obligă să le dăm la un preţ stabilit de ei”.

●”Faţă de banii investiţi, totul merge foarte prost. Ce să facem noi cu merele? Nu le putem vinde din cauza speculanţilor şi cei care vin la noi ne rup gura cu preţurile, aşa, ca să nu spună că nu-ţi dau bani”.

●”E foarte rău că marile magazine nu vor mere româneşti. Noi, producătorii, nu putem să desfacem nimic. Sunt preţuri derizorii. Producătorii autentici nu mai au loc pe piaţă. Am înţeles că din 2013 se vor lua măsuri cu certificatele de producător. Eu tot nu ştiu cum le desfac cei fără acest act. Eu sunt cu ele la poartă, le scot, le bag înapoi, pentru că nu pot să le desfac şi am un preţ accesibil. Iar importurile pleacă de la vârf. Nu se iau măsuri. Noi nu avem putere, ce să facem noi? Mai bine exportăm noi”.

 

 

 

“Peste 80% din plantaţiile pomicole au fost defrişate”

Din Voineşti, de exemplu, au plecat anul acesta zeci de tiruri cu mere de industrie pe care pomicultorii nu le-au putut da cu mai mult de 40 de bani pe kilogram, în timp ce merele de calitate se vând cu 1 şi 1,5 lei, preţuri care, spun producătorii, nu acoperă cheltuielile din timpul anului.

 

Chiar dacă în marile magazine nu se găsesc mere româneşti, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni îi îndeamnă pe cumpărători să se îndrepte către pieţe, unde încă se mai vând mere româneşti.

“Avem bazine pomicole, numai că acestea, în decursul anilor, s-au dus de râpă. Peste 80% din plantaţiile pomicole au fost defrişate. La acest moment, cu o producţie autohtonă, nu putem să acoperim piaţa internă. Iar faptul că nu există mai deloc fructe româneşti în supermarketuri este o altă problemă. Supermarketul nu-şi dore şte marfă românească. Singura şansă să ajungă mere din bazinul pomicol Voineşti în astfel de magazine este ca aceste supermarketuri să aibă omul lor în zonă. Sunt trei paliere de desfacere: o parte la piaţă (cei mai câştigaţi producători), o parte se duce în pieţele de gros din jurul marilor oraşe (şi aceştia obţin un preţ bun) şi cea mai defavorizată categorie – cei care vând fructele de acasă, în acest caz câştigul celui care cumpără este mult mai mare decât câştigul lor. Anul acesta merele de industrie au fost colectate atât de fabrica de la Focşani, cât şi din Ungaria şi Polonia la un preţ destul de mic, ţinând cont că noi nu facem mere de industrie, ci mere pentru consum. Dar din cauza secetei, o parte importantă a fost dată la industrie. Soluţia a fost şi este: cumpărătorul să meargă în pieţe unde există marfă românească până spre luna mai, din belşug şi la preţuri destul de accesibile”, ne-a declarat Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni (foto).

Datele Autorităţii Naţionale a Vămilor, transmise NewsIn de Ministerul Agriculturii, arată că România a importat în primele şapte luni o cantitate de 259.107 tone fructe în valoare de 118,7 milioane euro, sumă de zece ori mai mare în comparaţie cu exporturile, respectiv 11,5 milioane euro.

Merele de Voineşti, pe mâna speculanţilor

Comentarii

Comentarii

One Response to Merele de Voineşti, pe mâna speculanţilor

  1. ps spune:

    Rau,chiar foarte rau ca Romania a ajuns piata de desfacere a unor speculanti care aduc fructe(cu comisioane grase date la varf),si nu numai,din alte Tari,iar producatorii autohtoni sunt ingenunchiati atat de acest lucru cat si,mai grav,de speculantii din piete.Acest flagel nociv al pietelor dateaza de foarte mult timp,iar masuri nu s-au luat ,probabil,din cauza faptului ca acesti samsari ai pietelor sunt sustinuti de unii care au “antene “sus puse intretinute ,bineinteles ,cu asa zisa spaga,spaga care este inca in floare cam in toate domeniile,incepand de la administratiile locale si pana la nivele mult mai inalte.Suntem martori neputinciosi la ceea ce se intampla in Romania de mai bine de peste 22 de ani,nu spun ca in regimul comunist nu se utilizau aceleasi metode cu spaga si toate cele,dar nimeni si nicio guvernare nu a luat masuri pentru a stopa acest fenomen,iar faptul ca Romania a devenit o Tara democratica si a intrat in randul celor din Uniunea Europeana nu a impiedicat cu nimic extinderea acestuia.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: