Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Oamenii care trăiesc din mere (arhiva)


La câţiva kilometri de Voineşti începe comuna Bărbuleţu. „Ştiţi cum e cu merele de Voineşti? Sunt ca brânza de Sibiu. Sună bine. Dar dacă ar fi să adunaţi câte mere de Voineşti se vând în toate pieţele într-o zi, ar trebui să fie Voineştiul cât jumate din ţară”, spune, hâtru, un localnic. Cei din Bărbuleţu se mândresc că au mere mai bune decât la Voineşti. „Suntem la deal, spre munte, soarele bate altfel, iar fructele au altă aromă şi culori mai vii”.

Mărul – muncă pentru tot anul

Pentru orăşenii cu vile, umplerea unei curţi cu pomi fructiferi pare lucru simplu. Cumperi pomişorul, sapi o groapă, îl sădeşti şi aştepţi să îi dea frunzele. Cei care trăiesc de generaţii din cultura pomilor fructiferi spun însă că pomii sunt pretenţioşi şi te pun la muncă tot anul. În primăvară, când se iţesc mugurii, apare şi gărgăriţa florilor. Gângania iese din pământ după două-trei zile în care temperatura atinge 9 grade Celsius. În aproape o săptămână, se maturizează, se împerechează şi îşi depune ouăle în interiorul bobocului încă închis.

Dacă nu stropeşti să omori paguba la timp, mărul înfloreşte … un soi de cuişoare şi ai pierdut toată recolta. Când încep să se mijească frunzuliţele, trebuie să stropeşti pentru reapăn şi focul bacterian. Când apar florile – iar stropeşti pentru reapăn şi făinare, un soi de ciuperci de care nu scapi cât e mărul în viaţă. Mai stropeşti când se scutură petalele – pentru afide, viespe, mînătoare, reapăn şi făinare, când e fructul cât lintea, când e cât mazărea, când e cât aluna… Apoi, până se coace stropeşti din 8 în 8 zile. Dacă plouă după ce ai stropit, o iei de la capăt. Iar substanţele nu le dai aşa, mecanic, trebuie să ştii ce cumperi, de unde, să ştii exact la ce moment e dăunătorul „vulnerabil”… Apoi, mai e şi grindina.

Vine la început de primăvară, când sunt pomii înfloriţi – te-a scăpat de o grijă, nu mai ai de ce să-i stropeşti în anul ăla; vine când sunt fructele coapte – ai muncit de pomană un an întreg. Şi îngrijitul pomilor nu se opreşte la tratamente: trebuie să le pui îngrăşământ, din cel bun, nu azot cu polonicul, că nu mai au fructele gust; trebuie să-i tunzi; să-i sapi – să nu fie fir de buruiană la cel puţin un metru jur împrejurul pomului. În fine, când trece culesul, bagi fructele în beci, dar nu în orice soi de groapă.

Dacă faci beciul din piatră de râu şi, după ce îl goleşti primăvara, îl dezinfectezi cu sulf, ai condiţii ideale – temperatură de 3-4 grade şi umiditate de 80% şi nici urmă de ciupercă. Poţi să ţii fructele de la cules până în aprilie, fără să dai cu nici o substanţă pe ele. Stau ca pe ramură, în pom – nici nu se stafidesc, nici nu se strică.

Dar, evident că, până la beci, de când dau merele în pârg şi până când le culegi, trebuie să stai zi şi noapte de pază. Câteva ore de neatenţie sunt de ajuns să te trezeşti cu livada cheală.
Oamenii care trăiesc din mere – Gandul


Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: