Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Pietrari, file de istorie

De la Pietrari provin două monede geto-dace, imitaţii după emisiunile de tip Filip II şi respectiv Alexandru cel Mare.După cum rezultă din documente, numele satului vine de la carierele de piatră; la 3.06.1686 sunt amintite aici “ocnele care taie pietre de moară” din sat; ele erau situate la locul numit Cheile Pietrarului. Satul este amintit în 25.01.1542, când se afla în parte în stăpânirea lui Dragu Culcer. Spre sfârşitul sec. XVI, la 06.06.1597 un alt stăpân în sat era Tatu postelnic din Lazuri, care avea moşie şi în Bărbuleţu.Un alt stăpân în sec XVII a fost Hrizea mare vornic şi mare ban, care a făcut diverse cumpărături de ocine la 28.10 (1628-1629) şi 15.03.1637.

La 10.10.1642 şi 12.05.1647 părţi din sat au intrat în stăpânirea lui Radu Cocorăscu logofătul, care a cumpărat moşia de la boierii din Lazuri şi din Bârseşti. În mai 1665 fiii lui Radu Cocorăscu şi-au completat moşia cumpărd cu 170 galbeni partea lui Hrizea Banul, rămasă nepoţilor lui Dumitraşco vistierul din Bogdanei. În vremea domniei lui Şerban Cantacuzino, fiii lui Radu Cocorăscu au vândut moşia lui Ilie mendelciner din Comişani.

Un alt stăpân în aceea vreme a fost Matei aga Filipescu care a cumpărat a şasea parte din sat cu 9 rumani, plătind 229 ½ taleri lui Pătru logofătul. La 1.03.1699 Maria Filipescu a vândut partea sa de moşie mănăstirii Mărgineni pentru o datorie de 450 de atleri faţă de aceasta; partea sa de moşie avea şi câteva suflete de rumani. În sec. XIX parte din locuitori au reuşit să-şi păstreze pământurile; la 20.04.1827 moşnenii din Pietrari s-au împrumutat cu 6000 de taleri de la Alecu Aslanogu, punându-şi moşia amanet; pentru dobândă ei se obligau să facă anual 2000 de stânjeni de ţandără din pădurea lor pentru sticlărie. La 1864 proprietarii moşiei erau moşnenii şi Sache Poroianu. La această dată au fost împroprietăriţi 203 locuitori, cei mai mulţi pălmaşi- 90. Începând de la 1835 la Pietrari se ţine un bâlci moşnenesc la Preobrajnie şi Sf. Marie Mică – 8 septembrie; în 1837 se aprobă ţinerea bâlciului la duminica Tomii, schimbat apoi la Buna Vestire – 25.03.

În 1877 în Pietrari a luat fiinţă un comitet rural în vederea colectării sumelor necesare pentru cumpărarea de arme şi alimente necesare ostaşilor care luptau în Războiul de Independenţă .
Până în 1883, la Pietrari a fost sediul subprefecturii plaiului Dâmboviţa, care s-a unit în acest an cu plaiul Ialomiţa, ce avea reşedinţă la Şerbăneşti-Poduril. Principalele ocupaţii ale locuitorilor au fost pomicultura şi creşterea animalelor.

sursa :
http://www.ecomunitate.ro/Istoric%2810011%29.html

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: