Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Portretul bunicilor mei – momente ale copilăriei mele petrecute la Râul Alb

Ca orice copil crescut la ţară şi de bunici, nu pot să trec peste aceste momente ale copilăriei mele petrecute la Râul Alb. M-am bucurat de două bunicuţe, sau mica-mare cum spuneam majoritatea dintre noi, copiii, dar nici un bunic, sau aproape fără. Pe cel din partea tatei nu l-am cunoscut decât din descrierile bunicii şi ale tatei, pentru că a murit când tatăl meu avea 4 ani. Pe cel din partea mamei l-am cunoscut până la vârsta de 4 ani, apoi a fost şi este un vis frumos toată viaţa. Un bătrânel cu chipul blând, care mergea în baston, cu mustăţi blonde şi ochi albaştrii, avea un chimir din care ne dăruia mie şi sorei mele câte un bănuţ. Ultimul bănuţ îl punea la loc în buzunarul de la chimir să facă pui. Nici în ziua de azi nu dau ultimul bănuţ din portofel,pentru că trebuie să facă pui. Aşa a zis “ticu-mare”.   

Îmi aminteam foarte bine schiţele “Bunicul” şi “Bunica” ale lui Delavrancea, şi trăiam momentele nepoţilor din poveşti atăt de intens, încât bunica dupa “râu` în sus” scotea din sânul ei biscuiţi (şi ca toate femeile de vârsta ei purta costum naţional) să-mi ofere, îmi plăcea să dezvolt dialogul din “Bunica”, iar ea intra în jocul meu. Pentru povestea cu bunicul a fost mai greu pentru că nu aveam nici un bunic atunci cănd am ajuns la vârsta să citesc povestile, dar mult mai târziu l-am folosit pe soţul meu pe post de bunic după ce ne-am căsătorit şi am avut copii.

Şi mai aveam un obicei, cred că mă trăgea “aţa”. Atunci când mă trimitea mama la bunica din partea tatei cu câte ceva de mâncare, în drumulmeu mă opream în zona “Poienari”, la Maria şi Ion Poienaru, şi stăteam de vorbă cu ei, oferindu-le din ceea ce aveam în pachet. El confecţiona tronuri, acolo unde locuia având şi atelierul. Eram un fel de scufiţa roşie, dar nu mă întâlneam cu lupul, ci cu alţi viitori bunici, pentru că au fost bunicii soţului meu din partea mamei lui. Într-o noapte am auzit multă gălăgie, iar când am deschis uşa din dosul casei am văzut departe flăcări până sus la cer. Ardea atelierul lui Ion Poienaru. El s-a mutat cu “ţata-Maria”, şi aşa au trăit până la finalul vieţii lor.

Pentru bunica din partea mamei aş avea cred multe episoade de povestit, deoarece am stat cel mai mult timp cu ea. Îmi plăcea că îmi povestea întâmplări din copilăria ei petrecută la Coteneşti, Muscel, îmi cânta, îmi spunea poezii, poveşti. Indiferent ce treaba ar fi avut, la fân, la cules, la sapă, la animale, eu eram lângă ea, după ea, în jurul ei zicându-i “mai spune-mi mică-mare”. Deşi era mică de statură şi o conformaţie slabă, avea o forţă şi o vitalitate de invidiat. Nu am văzut-o niciodată odihnindu-se decât în ultimul an de viaţă când nu se mai putea da jos din pat. Cu o basma legată la cap după stilul muscelencelor îmbrăcată în costum naţional mai gros sau mai subţire, după anotimp, se ocupa de toată gospodăria. Mă întrebam de unde ştie atâtea. Aşa am învăţat “Fata de păstor”,“Deşteaptă-te române”, “Moara”, “Ciobănaşul”, “Mierla”, “Câţi ca voi”, toate poveştile lui Ion Creangă, şi multe altele. O însoţeam “peste gârlă”, la “Guţilă”, la “Manda”, la “Varză”, la “Dumbrea”, “pe poiană”, chiar şi la “Padină” sau în “Vârf la plai” acolo unde avea pământ.        
Făceam şi eu diverse treburi alături de ea, după puterile mele, numai să-mi povestească ori să-mi cânte.
       
Îmi amintesc că ne opream “peste gârlă” la “odae”. Acolo în timpul cireşelor, îmi plăcea când îşi umplea poala fotei cu cireşe scuturate de mine, ne aşezam una lângă cealaltă, mâncam cireşe şi-mi spunea poveşti. Sau altădată culegeam fragi, le înşiram pe fire de iarbă şi le făceam buchete, sa le aduc acasă la mama sau la mica-mare, drept mulţumire pentru răbdarea pe care o aveau cu mine. Acum sunt şi eu bunică, şi vreau ca nepotul meu să se bucure la fel de mult de clipele copilăriei lui, şi să-şi amintească cu plăcere de aceste vremuri la fel ca mine sau ca tine, cititorule.

Am spus aceste lucruri, deoarece prin “ochii” amintirilor mele trec locuri, întâmplări şi oameni care au fost lângă noi, cu noi, şi pentru noi, iar aceste amintiri trebuie sa existe şi după noi.

Gabriela Popa (Ţâncu)

Comentarii

Comentarii

3 Responses to Portretul bunicilor mei – momente ale copilăriei mele petrecute la Râul Alb

  1. nicoleta spune:

    FRUMOS ! Orice om trebuie sa si aminteasca locurile de unde a plecat si cn l a crescut ( fie ca a fost crescut de bunici sau doar de parinti ) . Eu nu mi am cunoscut decat bunicul din partea tatalui dar niciodata nu am avut o legatura stransa cu el . Parintii sunt cei ce au avut grija de mn , defapt mama pt ca tatal meu era mai mult plecat la servici . As da orice acum sa i mai am si sa ma pot intoarce pe meleagurile natale unde am copilatit , sa alerg pe dealurile pe care alergam atunci , sa merg cu vaca sau sa adun prune sau porumb , fasole s.a.m.d. Acum , din tot ce a fost candva , a ramas doar o amintire trista si dorinta de a ne vedea copiii cum infloresc , cum cresc fara grija zilei de maine . Si totusi … copilaria noastra , copilaria anilor 80 nu se poate compara cu cea din zilele noastre … Tuturor consatenilor care citesc acest articol le doresc numai bn , Paste fericit si sa nu uite de unde au plecat . Toti avem o soarta , mai buna sau mai rea dar , radacinile intotdeauna ne cheama …

  2. ps spune:

    Din nou ma simt nevoit , sincer va spun ca o fac cu mare placere,sa va felicit pentru frumoasele amintiri ,de aceasta data cu mai grijulii mica-mare si ticu mare ,Bunicii.Cine nu-si iubeste bunicii,cine nu are amintiri placute cu cei care de foarte multe ori interveneau atunci cand parintii nostri mai recurgeau la cate o fugareala pentru stricaciunile si strengariile care erau cam la ordinea…zilei.Multi dintre noi nu ne mai bucuram de prezenta lor,dar ne bucuram de amintiri care au ramas si vor ramane vi in mintea noastra.Mi-aduc aminte,copil de cativa anisori fiind,ca mai dormeam la bunica(spun bunica pentru ca pe bunicul prea putin mi-l amintesc , ne-a parasit inainte ca noi ..nepotii sa-l cunoastem si sa ne aducem aminte ) si intr/una din zile cand a fost cam bolnavioara, mama i-a adus multe dulciuri.Ea le-a bagat sub perna si cand a luat-o somnul, ca un mare furacios si un consumator inrait de dulciuri ce ..eram,am sterpelit mai toate dulciurile.Dimineata cand s-a trezit mi-a reprosat ca trebuia sa-i cer ei ca nu era nicio problema,fapt ce m-a determinat sa inteleg ca a simtit ,dar m-a lasat sa cred ca sunt un mare…invigator.Mi/aduc aminte ca plecam cu vacile la pascut ,iar la pranz le duceam la apa si dupa aceea le legam,apoi mergeam la bunica unde ,de multe ori nu era acasa,cotrobaiam peste tot ocazie cu care ii luam si ultimul stuc de mamaliga,infulecam bine si dupa aceea dadeam o fuga la garla unde ne balaceam ore in sir uitand ca vacile trebuiau scoase din nou la pascut.Erau zile cand le dezlegam si mergeam direct acasa, trebuia sa avem motive bune pentru a axplica parintilor de ce vacile sunt flamande.Explicatiile erau in zadar pentru ca tot….” mancam” o chelfaneala zdravana.

    Frumoase amintiri,frumoasa copilarie, parca,asa cum spune si D-na in comentariul de mai sus ,mult diferita de cea prezenta.Grijile nu erau atat de multe ,iar copii ,chiar daca nu dispuneau de net si multi canale tv.,aveau un alt chef al copilariei si ,de ce sa nu recunoastem,erau mult mai cu…gandul la carte,la invatatura,aveau acel respect fata de educaori,invatatori si profesori.Perioada de dupa “89 , asa zisa … democratie, le-a dat copiilor cu o mana(libertate…)si le-a luat cu mai multe …ceea ce aveau nevoie.

    Tuturor,Bucurii si Amintiri Frumoase!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: