Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Sătenii din Bărbulețu știu că fondurile europene “se dau” şi prin PAPI

Sătenii din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu care vor să-și dezvolte fermele sau livezile se informează la centrul PAPI din comună și tot aici sunt ajutați și cu depunerea actelor. Acest lucru este posibil după ce administratorii Punctului de Acces Public la Internet din comună au încheiat un parteneriat cu primăria din localitate şi cu o firmă de consultanţă în domeniul fondurilor europene, pentru a-i ajuta pe săteni să facă rost de bani comunitari.

“Am făcut o înţelegere cu primăria şi cu Agrostar, care mai demult era un fel de sindicat al producătorilor şi acum se ocupă şi de consultanţă şi întocmirea de proiecte pentru fonduri europene. Ideea a fost să nu mai alerge oamenii după o simplă ştampilă, să le uşurăm munca şi să aibă un sprijin pentru accesarea de fonduri”, a explicat Gabi Iacobescu, managerul PAPI din Bărbuleţu. Acesta şi-a ajutat câţiva consăteni să se decidă să înfrunte birocraţia necesară accesării fondurilor europene, explicându-le că lucrurile nu sunt, totuşi, chiar atât de complicate.

“S-a deschis aici la noi un centru d`ăsta, la noi în sat. Şi eu îl cunosc pe băiatul care lucrează acolo şi el ne-a zis să luăm bani, că se dau fonduri d`afară. Noi nu ne pricepem, da` a zis el că ne scoate ghidu` de pe internet. Şi l-am citit şi pe urmă am fost la APIA… acolo a fost cel mai greu, că trebuia să apară aceleaşi suprafeţe de pământ ca în Registrul agricol. Ori, ba era mai mult, ba era mai puţin, ba într-o parte era fâneaţă şi în alta nu…”, a povestit Constantin Ilinca despre peripeţiile accesării primului proiect pentru bani europeni.

Acesta a mai spus că a făcut la un moment dat „şanţ” între APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură) şi primărie, dar până la urmă şi-a pus în regulă toate hârtiile. Apoi, fermierul a apelat la firma de consultanţă, care a întocmit proiectul şi dosarul, iar nu după multă vreme au venit şi banii – 25.000 de euro, pe Măsura 112 pentru tinerii fermieri. Cu aceşti bani bărbatul vrea să mai cumpere pământ, pentru ca, peste doi ani, când i se termină contractul în baza căruia a luat teren în arendă, să continue cu pământul lui.

Constantin Ilinca are în Bărbuleţu o livadă pe care vrea să o dezvolte, astfel că e pus pe investiţii. Şi cum prima sa experienţă cu fondurile europene a fost un succes şi, mai mult, bătăile de cap cu APIA şi Registrul agricol nu trebuie reluate, omul se gândeşte serios la un al doilea proiect.

“Am înţeles că se mai deschide acum o măsură nouă. O să trec pe la PAPI să mă interesez. N-am nimic de pierdut. Numai de câştigat. Pierzi numai nişte timp să umbli după acte, dar iei nişte bănişori. Şi noi eram speriaţi la început, dar băiatul acesta, Gabi, ne-a învăţat, că el ştia mai bine cum e cu internetul şi ne-a scos el ghidu` şi tot. Eu sfătuiesc pe oricine să încerce. Începutul e mai greu, dar merită. Problema cea mai mare de fapt este că omu` nu e informat. Noi vedem la televizor că se zice de fondurile astea că să se ia, că trebuie proiecte, dar nu ştie nimeni cum şi nici nu se zice ce să faci exact. Noi tot ce-am aflat, am aflat de la centrul PAPI”, a spus Ilinca.

Banii se folosesc și pentru utilaje

Dobre Onorel este şi el din Bărbuleţu şi este unul dintre cei trei localnici care au câştigat un proiect pe această linie de finanţare. Primele informaţii tot de la PAPI şi le-a luat şi el. A citit pe internet ghidul solicitantului, a mers la firma de consultanţă cu care au lucrat şi ceilalţi şi a depus proiectul. Bărbatul deţine şi el o livadă şi cu banii europeni vrea să-şi cumpere un tractor, chiar dacă mai trebuie să scoată şi din buzunarul lui ceva, pentru că 40 la sută din sumă trebuie să o depună el.

“Centru ăsta PAPI e chiar foarte bun. E aproape de noi, aici, e simplu de ajuns, îți rezolvă problemele, mai vorbim unu` cu altu`, chiar e de folos”, a spus Dobre Onorel.

Nici el nu a fost lipsit de încurcături în aventura cu fondurile europene pentru că funcţionarii au făcut diferite încurcături şi au greşit actele, care ulterior au trebuit refăcute, pe alergătura ţăranului. Dar până la urmă, puse în balanţă cele bune, cu cele rele, l-au făcut pe acesta să se decidă că merită să o ia de la capăt pentru alţi bani, mai ales că acum ştie cum stă treaba.

…. Sătenii din Bărbulețu știu că fondurile europene “se dau” şi prin PAPI

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: