Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Scoala Rau Alb – Dambovita: Rau Alb, vatra straveche

Aşezarea Râu-Alb este atestată documentar la 7 decembrie 1733. Satul este situat la o distanţă de 39Km de Târgoviste, la întâlnirea dealului cu muntele şi s-a dezvoltat pe cursul apei Râu-Alb de la care va împrumuta numele.

Situata la contactul dintre munte si subcarpati, comuna Rau Alb se caracterizeaza printr-o denivelare puternica, ce face trecerea de la ultimele culmi ale Bucegilor si Leaotei la o serie de dealuri peticite cu pasuni si livezi situate la 700-800 m altitudine. Ocupand extremitatea vestica a Subcarpatilor de Curbura, localitatea Rau Alb pastreaza structura specifica subcarpatilor, prezentand o succesiune stransa de sinclinale si anticlinale.

Bazinul hidrografic al Raului Alb este puternic fragmentat, iar raul manifesta o puternica actiune de eroziune si de transfer, care este completata si de alunecarile de teren, ce dau o nota specifica pentru relieful sculptat pe marne si  argile. Climatul temperat continental cu nuante de dealuri inalte este caracterizat de valori mari ale precipitatiilor si valori medii de temperatura. Conditiile climatice permit dezvoltarea pomiculturii si cresterii animalelor.

Teritoriul comunei este alcatuit din soluri brune inchise si brune podzolite care au favorizat dezvoltarea padurilor de gorunet si fageturi. In paduri se gasesc tufe de alun, sanger, paducel. Poienile sint acoperite cu ierburi: margica, rogazul paros, vinarita.

Descoperirile arheologice,crcetarile etnografice si documentare ne indica semne  ale locuirii cai Raului Alb inca din perioada bronzului. In Plaiul cu Morti, 655 m altitudine, au fost gasite “ nu bani ci oase de om,ingropate intre lespezi de piatra aranjate ca in scriu”. Pe podul lui Danila s-au gasit monede dacice.

Insa atestarile documentare oficiale sunt oferite de documentele scrise in cancelaria domnaeasca de la Targoviste. La 1700 Rau Alb apare ca hidronim, la 15 nov 1713 ca hotar “din apa Dambovitei pe din jos de silistea Tataranilor cea veche cum merge asupra raului Alb si trece peste rau pe din jos de pod, pana la drumul cel mare.”

La 7 decembrie 1733 Rau Alb apare ca toponim “precum sa se stie……. ca avand o livede in Rau Alb in Colnic, in care a fost cumparata  de la Padure….au facut un sarindar pe acea livada”

Asezat in nordul comunei Barbuletu,Rau Alb isi are istoria sa legata de raul care il strabate de la un cap la altul pe circa 7 km. Cea mai veche asezare a fost poate in Plaiul cu Morti, documentar insa, este atestata in Colnic, loc in care se afla azi biserica.

Rau Alb este in sat roi, matca fiind Barbuletu, apoi satele transilvanene. Satul a inceput cu 3 familii in Colnic si 3-4 familii de ciobani intre care si Sran Ciobanul, stramosul Ciobanestilor.

Asezarea a evoluat constant, legendele si documentele istorice amintinde despre haiducii Radu Anghel si Muscalu,dar si despre contributia raurenilor la razboaiele purtate pentru eliberare tarii. In cinste eroilor raureni in centrul comunei s-a construit in monument al eroilor.

Raurencele ramase acasa s-au ingrijit de gospodarii si-au crescut copii si-au tesut dorul in frumoase costume populare care au incantat lumea. In 1900 la Paris la Expozitia Universala a fost expusa o marama de la Rau Alb. In 1906 Paraschiva Popescu Cioran a purtat un costum traditional din Rau Alb la Expozitia generala a Romaniei si a fost premiata cu argint.Foarte apreciate au fost in trecut  covoarele tesute in razboi de raurence.

Din 1864 satul Rau-Alb va avea propria conducere administrativ-teritoriala. In 1968 comuna va fi desfiintata si trecuta ca sat la noua unitate administrativa Barbuletu. In aprilie 2004 in urma unui referendum locuitorii Raului-Alb au decis reinfiintarea comunei. In prezent, comuna este formata din satele Rau-Alb de Jos si Rau-Alb de Sus, avand o suprafata de 2469 ha si o populatie de 1743 locuitori.

prof. Ghimpu Rodica

admin. Deparateanu Ana-Maria

….Scoala Rau Alb – Dambovita

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: