Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Sucul natural de mere o afacere de viitor


Desigur, nu este vorba de sucul natural de fructe produs în gospodăriile populaţiei, ci de cel industrial ce prezintă o puternică amprentă ecologică.

Cu 20 ani în urmă, România dispunea de un număr mare de fabrici pentru producerea sucurilor de fructe, dar ele păcătuiau prin aplicarea unor tehnologii şi reţete de fabricaţie care mai mult îndepărtau consumatorii de produsele livrate pieţei.

Impresionat de tradiţia germană a stoarcerii merelor toamna, direct în livadă, inginerul Ilarie Isac, alături de câţiva dintre membrii Societăţii Naţionale a Pomicultorilor din România pe care o conduce, a pornit în urmă cu ceva timp în căutarea mai multor detalii despre această oportunitate. Şi pentru că Germania este ţara unde se produce cea mai mare varietate de sucuri şi concentrate de fructe dar şi de echipamente specifice obţinerii acestora, au ales să meargă direct la sursă.

Să învăţăm de la nemţi!

Momentul sosirii pe tărâm german nu a fost deloc unul întâmplător, întrucât, la sfârşitul lunii martie, avea loc una dintre manifestările internaţionale de top, orientate printre altele şi către tehnologiile ce ţin de producerea sucurilor şi distilatelor din fructe. Este vorba despre târgul Intervitis Interfructa desfăşurat la Stuttgart, care le-a oferit pomicultorilor posibilitatea de a vedea cele mai noi şi moderne tehnologii şi instalaţii de produs suc din fructe. Auziseră ei că aici pot fi găsite instalaţii la preţuri mai accesibile, asta şi datorită posibilităţii de a le achiziţiona direct de la producător.

Atracţia numărul unu au reprezentat-o, cum era şi firesc, instalaţiile dedicate micilor producători, care se bucură de un mare succes şi în Germania, pentru că sunt practice şi se amortizează în doar câteva luni. Sunt alcătuite din moară de tocat fructele, presă cu bandă, bazin colector al sucului, instalaţie de pasteurizare şi instalaţie de îmbuteliere la Bag in Box (pungă în cutie) cu capacitatea de 3,5 sau 10 litri. O astfel de instalaţie, marca Speidel, pe care chiar primarul din Topoloveni şi-a achiziţionat-o cu această ocazie, costă începând de la 3.000 de euro. Una asemănătoare, însă de dimensiuni mai mari, urmează să fie achiziţionată de Institutul de la Mărăcineni, care doreşte să o exploateze împreună cu alţi pomicultori din Argeş.

O tehnologie simplă

Specialiştii de la Speidel, unul dintre principalii fabricanţi de astfel de echipamente, oferă, alături de tehnologia de producere, şi diferite reţete de suc sau cidru din mere, pere şi din multe alte fructe. Ei mizează pe faptul că, în ultimul timp, sucurile de fructe au căpătat o largă utilizare, putându-se vorbi chiar de o terapie cu acestea, prin care pot fi tratate cele mai diverse afecţiuni. Din cauza valorii nutritive, deosebit de populare sunt sucurile din mere, pere, coacăze roşii şi negre, zmeură, soc şi struguri.

În ceea ce priveşte obţinerea sucului de mere, cel care interesează în mod deosebit pomicultorul român, metoda diferă în funcţie de destinaţia acestuia, dar şi de dimensiunea echipamentului. În general, merele se spală, se introduc în tocător, iar borhotul rezultat merge în presă. Cei de la Speidel au creat o hidropresă care, fără pic de energie electrică, stoarce şi ultima picătură de suc din fructe. Apa curge prin furtunul din livadă în membrana de cauciuc spre exterior şi presează tocătura către pereţii coşului cu zăbrele. Dacă merge la industrializare, sucul astfel obţinut poate fi centrifugat pentru limpezire, filtrat pasteurizat şi îmbuteliat.

Acesta este sucul limpede, dar el poate fi păstrat şi consumat şi sub formă de nectar sau suc cu pulpă, în acest caz o simplă pasteurizare la temperatura de 85% fiind suficientă. Este vorba aşadar de o tehnologie destul de simplă, importante sunt în această fază ambalajele utilizate pentru păstrare. 

Tot specialiştii nemţi au inventat, după o metodă de „sigilare“ a vinului folosită şi în Roma antică, un rezervor din oţel superior cu capac plutitor, cu ulei, pentru izolarea sucului de aer. Capacul plutitor cu ulei se adaptează nivelului de suc,  plutind tot timpul deasupra acestuia. Dacă nivelul sucului scade, capacul coboară. Capacul şi uleiul au rol de „sigilare“, acestea nepermiţând aerului să pătrundă în suc. În acest mod sucul şi cidrul pot fi păstrate luni de zile.

Reguli de care trebuie să ţinem seama

Având în vedere că în multe dintre livezile româneşti calitatea fructelor este departe de ceea ce piaţa cere şi comparând cu produsele similare care se importă, această oportunitate ar putea reprezenta o reală şansă pentru pomicultorii noştri. Ideea lor este că, dacă merele pentru industrie se vând la nişte preţuri derizorii, singura şansă de câştig stă în producerea sucului. Trebuie însă să mai ţinem cont de faptul că pentru producerea acestuia se impune respectarea unor condiţii de siguranţă alimentară deloc de neglijat. În plus, acesta trebuie ambalat şi vândut sub o anumită marcă. Nu în ultimul rând, producătorii trebuie să îşi creeze un sistem de promovare şi să aibă o piaţă căreia să i se adreseze. Până să ajungă aici este necesar să înveţe cum şi ce să producă pentru a fi în ton cu cererea consumatorilor.

În mod sigur, afacerea ar putea avea sorţi de izbândă dacă s-ar realiza pe partizi mari şi într-un sistem organizat. Asociaţiile de pomicultori existente la ora actuală ar putea avea o şansă în condiţiile în care hotărăsc să se specializeze pe aşa ceva. În acest caz, ele trebuie să realizeze un centru unic de preluare şi procesare a fructelor, de ambalare şi păstrare a sucului cu tot ce implică acestea. În ceea ce priveşte vânzarea, în sarcina asociaţiei se află promovarea, logistica şi distribuţia, având în vedere că toţi clienţii aşteaptă marfa la poarta magazinului.

Şi mai trebuie să ţină cont de un lucru. Pe piaţa băuturilor nealcoolice, producătorii vor avea de înfruntat competiţia acerbă a celorlalte sucuri vândute sub branduri foarte cunoscute într-un sistem superorganizat şi care, deşi sunt mai puţin sănătoase, continuă să deţină o cotă uriaşă.

Valentina ŞOIMU

Sucul natural de mere o afacere de viitor

 

www.speidels-hausmosterei.de

Comentarii

Comentarii

One Response to Sucul natural de mere o afacere de viitor

  1. Campeanu Petru spune:

    Buna ziua,
    Sunt un mare consumator de fructe si as dori sa cunosc mai multe informatii despre instalatiile pentru obtinerea sucului din mere: obtinere, metode de conservare, depozitare etc., inclusiv preturi orientative pentru achizitionare.
    Cu stima, P.Campeanu
    0766-735381

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: