Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Tipuri de mere

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi s-au dovedit a fi adaptate la condiţiile pedoclimatice de la noi. De asemenea, pentru aceste soiuri sunt prezentaţi principalii polenizatori, mărul fiind o specie autosterilă. Baza producţiei de mere este însă asigurată de un număr relativ restrâns de soiuri, deja devenite tradiţionale, cum sunt: Jonathan, Golden Delicious, Red Delicious, Idared sau Starkrimson.

Grupul Jonathan

Este cel mai apreciat soi din ţara noastră în consumul intern. Este originar din SUA, fiind unul dintre cele mai cultivate soiuri din lume timp de câteva decenii, dar care după anii 1900 a fost depăşit de grupul Red Delicious. În România sunt zone precum, Valea Dâmboviţei, unde soiul Jonathan deţine încă ponderea de 60-75%.
Pomul are o adaptabilitate bună pe orice tip de sol şi diferite condiţii climatice, puţin sensibil la ger, de vigoare mijlocie, coroana poate fi condusă fără dificultăţi, precocitate în rodire, rodeşte constant şi are o productivitate bună.
Fructul este roşu are o mărime medie 120 g, gust excepţional, echilibru perfect zahăr/aciditate, cu aromă specifică puternică. Maturitatea de recoltare este după 15 septembrie, pentru a profita de alternanţa temperaturii noapte/zi, care favorizează coloraţia intensă pe întreaga suprafaţă a fructului. Recoltarea întârziată pentru obţinerea unei colorări mai bune a fructelor duce la supracoacere, în detrimentul păstrării. Fruct de masă excelent, pretabil şi pentru procesare, mai ales ca sucuri. Rezistent la transport şi manipulare.
Dezavantaje: de la un an la altul, cultivatorii întâmpină dificultăţi la păstrarea fructelor – după 1-2 luni de la recoltare, chiar în condiţii moderne de păstrare, fructele de dimensiuni mari, peste 70 mm, prezintă pete brune şi depresiuni pe pieliţă sau, cel mai frecvent, pulpa se brunifică şi devine pufoasă. Principalele clone, diferenţiate prin perioada de coacere, mărimea fructelor şi coloraţia mai intensă sunt: Jonathan, Jonathan M41, Watson, Jonathan de  Szatmarcseke.

Grupul Golden Delicious

Pomul are o vigoare mijlocie, coroana echilibrată pe verticală, se pretează la orice formă de coroană, îndeosebi sub formă de fus subţire în cazul altoirii pe M9 în livezile superintensive. Rodeşte din anul 2 abundent, cu tendinţă de supraîncarcare (necesită rărire). Sensibil la rapăn şi făinare, puţin sensibil la îngheţurile de primăvara.
Fructul este atractativ, galben-verzui, la coacerea completă galben, calibru supramijlociu, pulpa gălbuie, dulce, puţin acidulată, aromată. Se păstrează bine în condiţii clasice de depozitare şi atmosferă controlată.
Dezavantaje: este foarte sensibil la rapăn, iar aplicarea excesivă a pesticidelor pe bază de cupru în condiţii de insolaţie puternică provoacă accentuarea rugozităţii pe epiderma fructelor. Umiditatea insuficientă în condiţii de păstrare de depozit duce la deprecierea calităţii merelor prin deshidratare. Suportă greu manipulările având pielea foarte subţire.

Grupul Red Delicious

După 1920 au fost identificate mutaţii mugurale cu fructe colorate mai intens. Ocupă locul I în producţia mondială de mere. Grup de bază în producţia de mere din SUA, depăşind soiul Jonathan, iar în Italia ocupă locul 2, după Golden Delicious.
Pomul este de vigoare mare. La tipurile spur, vigoare mică şi coroană compactă, dar combinaţia pe M9 asigură pomi cu dezvoltare redusă, practic neviabili. Se impun portaltoi de vigoare medie, M26 şi chiar M106. Tendinţa la rodire alternantă datorită productivităţii foarte mari , normarea prin tăieri, răcire chimică şi manuală obligatorie.
Fructul are aspect comercial (150-200 g), tronconic-alungit, roşu de intensităţi diferite, cu dungi longitudinale închise, gust dulce, aromă putenică, rezistent la manipulare, cu păstrare bună.
Dezavantaje: nu se pretează la prelucrarea industrială, datorită conţinutului scăzut în suc, iar prin păstrare pulpa devine uneori făinoasă. Florile sunt sensibile nu numai la temperaturile sub pragul de îngheţ, dar şi la temperaturile aproape de 0. Foarte sensibil la rapăn.

Grupul Jonagold

Intră timpuriu pe rod şi se pretează pentru conducerea sub formă de fus subţire, necesită tăieri moderate, dar este sensibil la rapăn şi făinare.
Fructul este mare (220-250 g), uşor conic, culoarea de bază galben-verzui, acoperită 30-45% cu roşu deschis. Gustul excelent, capacitate de păstrare bună (până la 7-8 luni în atmosferă controlată), pretabil şi pentru procesare. Coacerea fructelor la sfârşit de septembrie, cu recoltare în 2-3 etape.
Dezavantaje: fructul este sensibil la arsuri solare, iar pomul la ger.

Grupul Idared

Acest soi are o pondere de 2% din producţia mondială de mere. În marile ţări cultivatoare de mere din Europa nu a făcut parte niciodată dintre soiurile de bază. Pomul are vigoare mijlocie, uşor de condus, înflorire timpurie şi eşalonată, intră devreme pe rod, cu productivitate superioară soiului Jonathan, constanţă în rodire, dar sensibil la rapăn şi făinare. Fructul este mijlociu – mare (170-200 g), rotund turtit, bicolor, acoperit cu strat subţire de ceară. Gustul uşor acrişor, fără aromă deosebită. Se păstrează foarte bine, până în iunie-iulie.
Dezavantaje: necesită atenţie la manipulare şi transport fiind sensibil la loviri mecanice.

Cele mai cunoscute şi răspândite soiuri rezistente la boli

După 1990, foarte atractiv pentru producători este conceptul cultivării soiurilor cu rezistenţă genetică la boli, îndeosebi rapăn şi făinare, care prezintă avantajul reducerii de tratamente fitosanitare. Astfel, după Prima (origine SUA), soiul de origine franceză Florina (sin. Querina) a devenit cel mai cultivat soi de măr cu rezistenţă genetică la rapăn de tip Vf.

Prima – vigoare mijlocie, coroană globuloasă, largă. Ramurile de schelet formează unghiuri largi cu axul pomului. Fructifică în egală măsură pe ramuri lungi şi scurte şi înfloreşte în acelaşi timp cu soiul Jonathan. Productivitatea pomilor este de 35-40 t/ha, tendinţă de periodicitate. Merele, de culoare roşie, atrăgătoare, sunt rezistente la manipulare şi transport, pretabile penru consum şi industrializare.

Florina – vigoare mare, coroana globuloasă, deasă. Fructifică preponderent pe ţepuşe, nuieluşe, dar şi pe mlădiţe. Majoritatea ramurilor au o poziţie apropiată de orizontală şi chiar sub orizontală, cu fructificare abundentă, dar şi o degarnisire destul de rapidă a şarpantelor (zona productivă se îndepărteză rapid de centrul pomului). Formarea coroanei constă în alegerea lăstarilor, pentru formarea viitoarelor şarpante, ciupirea sau eliminarea lăstarilor, care concurează axul, şi rărirea semischeletului de pe ax la 10-15 cm. Se recomandă altoirea pe portaltoi de vigoare mică. Productivitatea este  de 35-40 t/ha, cu tendinţă de periodicitate. Fructele sunt rezistente la manipulare şi transport, însă păstrarea îndelungată duce la pierderea suculenţei, pulpa devenind făinoasă.

Topaz – soi recent creat şi introdus din Cehia, cultivat cu succes în România încă din anul 2002. Are vigoare mijlocie şi producţie constantă. Fructele sunt de mărime medie spre mare (150-200 g), cu forma sferic-turtită. Pieliţa galbenă, acoperită cu roşu intens, sub formă de dungi. pulpa este galbenă, suculentă, aromată, dulce-acrişoară. Prin păstrare îndelungată în depozit pulpa îşi pierde fermitatea.

Romus 3 – este considerat cel mai valoros din grupa soiurilor de vară, cu epoca de coacere în decada a II-a a lunii iulie. Pomul este de vigoare mică, semispur, rodeşte constant, predominant pe ţepuşe. Intră pe rod în anul 3 de la plantare şi este rezistent la rapăn şi făinare, putând fi cultivat cu 6-8 tratamente anual, îndeosebi pentru dăunători.

Romus 4 – vigoare mijlocie, coroană globuloasă şi uşoară tendinţă de degarnisire, fructificare precoce, rodire pe ţepuşe şi nuieluşe. Fructul este de mărime medie (130-150 g), sferic aplatizat de culoare roşu pe 2/3 din suprafaţă, cu pulpa suculentă, cu gust răcoritor. Se coace la sfârşitul lunii august şi se poate păstra în depozit până în luna octombrie.

Generos – vigoare mijlocie, cu ramuri de schelet solide, bine garnisite cu ramuri de rod. Coroana are forma invers-piramidală, iar unghiurile de inserţie ale ramurilor de rod sunt scurte. Caracteristicile fructului (mărime, aspect, gust) şi capacitatea de păstrare până în luna aprilie conferă soiului o mare valoare comercială. În ultimii ani au apărut pete de rapăn pe frunze şi fructe, rezistenţa poligenică a soiului fiind învinsă.

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: