Scandalos! Demisie șoc în PSD! Primarul comunei Voineşti supărat pe Guvernul Dăncilă

Primarul comunei Voineşti și vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dănuţ Gabriel Sandu, a demisionat din funcţie joi, 20 decembrie. Primarul comunei Voineşti i-a transmis o scrisoare în care îşi anunţă demisia din funcţie preşedintelului More »

Evenimentul Zilei : Adevăruri pe care fostul lider PSD, Ion Stan, urma să le spună. Cine l-a îngropat, de fapt. “Țuțuianu l-a dat în gat, el l-a tradat pe Stan. Țuțuianu l-a îngropat pe Stan”

Fostul președinte al PSD Dâmbovița, Ion Stan, a murit cu 11 zile înainte să împlinească 63 de ani. Era la mare cu soția lui, când i s-a făcut subit rău. A fost More »

Isarescu: Ce m-a frapat pe mine este ca importam foarte multe mere

“Ce m-a frapat pe mine, chiar am discutat cu colegii, este ca importam foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana si numai 3% din More »

Au iesit ghioceii pe valea Râului Alb

 sursa foto :  Corina Sirbu Similare More »

Focul lui Sumedru la Râu Alb

În credinţa ortodoxă, ajunul Sf. Dumitru este o sărbătoare cu un pronunţat caracter funerar: se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru More »

Costinel Rizea ” Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu

Costinel Rizea : 18-10-2017. Echipa de fotbal a scolii generale Rau Alb, a intalnit echipa de fotbal a scolii generale Barbuletu, pe care a invins-o cu scorul de 6 – 0! Au More »

Cele mai bune soiuri de mere cultivate în România

În România, sortimentul de măr recomandat este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare din toată ţara, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi More »

SPERĂ LA CERTIFICAREA EUROPEANĂ A MERELOR DE VOINEŞTI

Producaătorii de mere de pe Valea Dâmboviţei mai au o speranţă la un viitor mai bun în ceea ce priveşte valorificarea producţiei de mere! După ce Ministerul Agriculturii a anunţat că se More »

Uram “La muti ani si sanatate !” bunicii Măriuța de la Bărbulețu

Mamaia Măriuța, la mulți ani! Petrisor Manescu Similare More »

Du-te Țuţule, du-te ! Minciuna are picioare scurte. Dupa ce a distrus Judeţul Dâmboviţa, Țuţuianu a reusit sa puna pe butuci si Armata

Reglare de conturi în PSD? Țuțuianu a fost dat afară, demisia e o MINCIUNĂ! De vineri se vorbea în Comisia SRI că va fi MAZILIT! Amănunte INCENDIARE! Amănunte incredibile vin dinspre PSD More »

DÂMBOVIȚA Online: Un copil de numai 11 ani a murit electrocutat în comuna dâmbovițeană Pietrari

Tragedie mare în comuna dâmbovițeană Pietrari, unde un copil de numai 11 ani a murit electrocutat. Micuțul s-a dus să aprin un bec la cotețul păsărilor din curte, însă din cauza unei More »

Dezastru la Râu Alb, Dâmbovita

trada Iuda in Raul Alb. Sursa foto : Costinel Rizea ” Imaginile nu sunt numai de pe drumul Iuda, sunt si din alte zone, inclusiv de pe strada mea dar a plouat cu More »

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD LA BĂRBULEŢU

BĂRBULEŢU. DÂMBOVIŢA.  O ploaie cu grindină de doar 10 minute a distrus grădinile oamenilor din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu! Covorul alb de gheaţă a acoperit gospodăriile localnicilor. Oamenii spun că nu au văzut More »

Florile de măr distruse de zăpada si frigul din aprilie!

sursa foto :Gabriel Iacobescu   Similare More »

Pietrari !

sursa foto : Ana Nedelcu   Similare More »

Culturile de fructe şi cereale, AFECTATE major de “Zăpada mieilor” care a căzut în zonele cu agricultură intensă. Cum vor proceda agricultorii ca să-şi recupereze pierderile

Căderile de zăpadă din ultimele zile au început să afecteze livezile de pomi fructiferi şi chiar unele culturi de cereale, mai ales în zonele unde temperaturile au scăzut sub zero grade, relatează More »

Cornel Coman vs. Alin Manole! “Din cauza căpoșeniei și nepriceperii lui Gheorghe, Primăria are conturile blocate!”

Acuzat de către vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, că din cauza lui Primăria Pietrari are conturile blocate, Cornel Coman, fostul primar al comunei Pietrari, îi răspunde vicepreședintelui PSD. “În primul rând, More »

“Zapada mieilor” la Râu Alb

sursa :  Petruta Emy — la Virf Raul Alb. Similare More »

 

Tora Tora Tora ! vin japonezii la Barbuletu… Banzaaai !

(imagine din arhiva : Primul japonez la Barbuletu)

Centrul PAPI Bărbulețu, promotor turistic pentru japonezi

Localitatea dâmboviţeană Bărbuleţu a fost vizitată de doi cetăţeni japonezi aflaţi în căutarea unui circuit turistic pe care să-l promoveze în ţara lor. Aceştia deja au colindat mai multe regiuni din România pentru a înregistra tradiţiile, obiceiurile sau obiectivele turistice interesante, pentru a alege localităţile pe care să le recomande ca demne de vizitat.

Centrul PAPi din Bărbuleţu (jud. Dâmboviţa) a fost gazda unor vizitatori inediţi, doi japonezi dornici să promoveze în ţara lor destinaţii turistice româneşti.

“Au fost de la Muscel şi la Boteni, în Argeş, au fost la noi la Bărbuleţu, au mai fost şi la Vărăşti şi în alte locuri. Din câte am înţeles, unul dintre dânşii este ataşat cultural la ambasadă şi vor să facă o selecţie de locuri în care să aducă turişti”, a explicat Gabi Iacobescu, managerul RECL din Bărbuleţu.

De altfel, împreună cu primarul localităţii Bărbuleţu, managerul RECL a coordonat întreaga vizită a oaspeţilor veniţi din celălalt colţ al lumii. Discuţiile s-au purtat chiar în la PAPI Bărbuleţu, fiind, după cum spunea Gabi Iacobescu, cel mai potrivit spaţiu pentru dialog. De altfel, centrul este şi dotat cu o serie de echipamente, calculator, imprimantă, cameră video, pe care managerul RECL şi administratorul IT l-au folosit pentru a le lăsa musafirilor din Asia o impresie plăcută.

“Am vrut iniţial să mergem în Căminul Cultural, dar acolo este o sală înaltă, mare şi nu mi s-a părut deloc prietenoasă. Aşa că am zis să-i ducem pe oaspeţii noştrii la PAPI, să ne lăudăm şi noi cu ceea ce avem. Le-am făcut fotografii, am filmat toată vizita şi când au plecat le-am dat şi materialele înregistrate”, a spus managerul RECL.

Trupa de dans, mândria localităţii

Dar centrul PAPI nu a fost singurul lucru cu care s-au lăudat cei din Bărbuleţu, mai ales că japonezii veniseră să vadă tradiţii şi obiceiuri deosebite. Una din atracţiile localităţii este ansamblul folcloric, care, prin anii 90, era mândria comunei şi se plimba peste tot prin Europa. Apoi, din cauza lipsei de interes a autorităţilor, ansamblul nu a mai fost susţinut financiar, iar numărul spectacolelor a scăzut drastic.

“S-au îmbrăcat cu straiele tradiţionale şi au venit să de un mic spectacol în faţa japonezilor. Au încins un „brâul bătrân”, o sârbă, o horă ca la Breaza, au dansa şi o geampara. Şi, până la urmă i-au urnit şi pe ei, iar unul din japonezi a şi dansat pe muzica noastră”, a spus Gabi Iacobescu.

Focul lui Sânmedru, o mostră de sărbătoare

În materie de tradiţii, japonezii au aflat la Bărbuleţu, în caz că nu li s-a spus prin alte localităţi, cine au fost dacii şi ce obiceiuri aveau ei. Asta pentru că una din sărbătorile cele mai importante ale comunei se ţine în ziua de 25 octombrie, înainte cu o zi de Sfântul Dumitru şi se numeşte “Focul lui Sânmedru”.

“Aceasta este o tradiţie de pe vreme dacilor şi noi o ţinem în fiecare an. Toamna, după strânsul recoltei, dacii, pentru a sărbători anul îmbelşugat de care au avut parte, sau dacă nu, pentru a-i mulţumi pe zei, adunau frunzele uscate, crengile pe care le tăiau când curăţau pomii, resturile de ierburi şi le puneau morman pe spinările dealurilor, în locuri de unde să se vadă bine şi le aprindeau. Şi noi ţinem obiceiul ăsta în fiecare 25 octombrie. I se zice Focul lui Sânmedru pentru că s-a nimerit să fie înainte de Sfântu Dumitru. Amândouă sunt sărbători ale toamnei, chiar dacă una e creştină şi cealaltă de pe vremea dacilor”, a mai arătat Gabi Iacobescu.

Acesta a mai povestit că japonezii au avut parte şi de o mostră de strigătură specifică sărbătorii – “Hai la Focu’ lu’ Sânmedru, că a mâncat căţeaua iedu” – din care, este adevărat, au înţeles foarte puţin.

Japonezii (încă) nu s-au întors cu turişti, ci au revenit cu reportajul despre dansurile populare autentice. Bineînţeles, filmul a fost vizionat în centrul PAPI.’

Centrul PAPI Bărbulețu, promotor turistic pentru japonezi

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: